Ailesbury Road House (Extension)

  • 2005—2006
  • Dublin 4, Ireland
  • Client: Eugene and Marie-Christine McCague

Like many late nineteenth century houses, this house on Ailesbury Road was organised with the main reception rooms of the house facing the road. The brief for the new extension was to open the house to the rear, draw in afternoon and evening light and thereby allow for greater enjoyment of the extensive rear garden.

To maximise afternoon light; a glass room projects into the garden to create a long west facing side façade. An external stainless steel skeleton with a louvered canopy roof and electronic external vertical blinds addressed three particular concerns of the client with the initial glass box proposal: they deny the view from upper floor windows of the flat roof, they control excessive glare & solar gain, and they control potential overlooking from the neighbouring house. The external frame also expands the scale of the modest room programme to respond to the scale of the garden.

The back wall of the new room has a pronounced thickness. Clad in glazed bricks; this thickness is manipulated to edit views and morning light, as well as containing the storage requirements of the space. The internal floor is completed in terrazzo. External polished paving slabs were custom made with matching aggregate.

Shutter Open
Shutter Open
Shutter Closed
Shutter Closed

Related Projects