Atrium House II

  • 2010
  • Sandyford, Co Dublin, Ireland
  • Client: Private

This house enjoys an elevated site on a north-facing slope in the Dublin Mountains to the south of the city centre. It was built as a second generation house on the site of an existing family home, thereby intensifying the ribbon development along this suburban road.

The house has been designed to resolve the conflicting agendas of a north-facing panoramic view, with the wish to optimise light and solar gain from the south on a site that suffers overshadowing from the mountains to the south and west. The house is entered from the east on a split level. At the centre of the square plan is a two-storey atrium that brings sunlight to the main rooms, which are arranged to face the northern view. This atrium also provides controlled ventilation by stack effect to all the main rooms and generates complex diagonal views across the plan and section. 

A discrete roof terrace has been cut into the mono-pitch roof to provide an elevated view to the north, without overlooking neighbouring gardens to the south. The building engages with its garden by means of three stone patios on three different levels and with three different orientations. The external finishes extend a traditional rural black and white colour palate, with white pigmented rendered walls and an anthracite coated zinc standing-seam roof.

Site Plan
Site Plan
Roof Plan
Roof Plan
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
Lower Floor Plan
Lower Floor Plan
Section A—A
Section A—A
Section B—B
Section B—B
Section C—C
Section C—C
Section D—D
Section D—D
North Elevation
North Elevation
South Elevation
South Elevation
West Elevation
West Elevation
East Elevation
East Elevation
Drag

Related Projects