Wall House

  • 2005
  • Abtnaundorf, Leipzig, Germany
  • Client: Herr Hartmann

This private house has been developed within the precinct of the nearby 18th century castle in Abtnaundorf, to the North-East of Leipzig. A white rendered wall, continuous around the whole castle estate has been interrupted to create the new site. The design of the house stretches this rendered wall onto the site: where it is folded to generate the spaces within the house. This folding allows a small caretakers suite at the ground floor to interlock with the main house, share the southern aspect but without compromising the privacy requested by the client for the main South facing garden. The new building enjoys carefully orchestrated views of the castle and adjoining woodlands.

Model
Model
Site Plan
Site Plan
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
Upper Floor Plan
Upper Floor Plan
Section A–A
Section A–A
Section B–B
Section B–B
Section C–C
Section C–C
Section D–D
Section D–D

Related Projects