Community Centre at Racecourse Park

In July 2021, Fingal County Council appointed Henchion Reuter Architects as the successful tenderer to lead a design team to prepare designs for a Community Centre & Associated Landscaping at Racecourse Park, Baldoyle, Dublin 13.

A building with a circular plan form was identified as best facilitating the spatial flow of the park landscaping around the new building. The circular building plan has the advantage of minimising unsupervised spaces which might be prone to anti-social behaviour.

The circular plan has the further advantage of not creating any blank gable conditions to the building. This will minimise the loss of residential amenity for the neighbouring houses that currently have an uninterrupted view. To further mitigate the visual disruption for these neighbours the roof form has been softened with the volume of the sports hall (the tallest volume) subsumed into a contoured roof-scape finished with an extensive green roof.

The building facade is single-storey throughout. The main sports hall is positioned central to the plan with secondary rooms wrapped around this on all sides - thereby substantially reducing its volumetric presence within the park.

The external form of the building is completed in glazed green bricks.

Mcc Plan Roof Plan Page 1
Mcc Plan Roof Plan Page 1
Mcc Plan Roof Plan Page 2 Revb
Mcc Plan Roof Plan Page 2 Revb
Sectional Perspective
Sectional Perspective
Sectional Perspective
Sectional Perspective

Related Projects